Du er her: Home Skøyteskribent Steinar Åge Brenden om Sprint-VM 2018

Skøyteskribent Steinar Åge Brenden om Sprint-VM 2018

 

SPRINT – VM 2018 – varsler ny norsk storhetstid.

 

Håvard Holmefjord Lorentzen ble verdensmester i sprint i Changchun i Kina. Sjøl med sneven av sykdom i kroppen hadde Fana- løperen mesterskapet i sin hule hånd. Sjøl med sneven av sykdom i kroppen ledet han mesterskapet fra første til siste skjær. Lorentzen har nå tatt gull- og sølv i OL og nå gull i sprint – VM. Kan det gjøres bedre? Det hele innvarsler en ny storhetstid for norsk skøytesport. Lorentzen er bare 25 år, han har tiden foran seg. Og la oss huske: I fjorårets VM mistet trolig Lorentzen tittelen gjennom et feilskjær i nest siste sving på siste 1000 meteren. Årets mesterskap hadde nerve, det viser også resultatlisten, der det i herreklassen skilte bare 0.7 tidspoeng fra 1. til 6.plass.

 

Håvard Holmefjord Lorentzen er Norges tredje sprintverdensmester. Per Bjørang i 1974 og Frode Rønning i 1981 er våre tidligere mestre. Det er gått 37 år siden vår forrige mester. Første sprint – VM gikk i 1970. Mesteren den gangen het Valerij Muratov. Magne Thomassen sikret den gang en bronse. Dette var et ISU – mesterskap. Under det første offisielle sprint – VM i 1972 ble finnen Leo Linkovesi mester. Frode Rønning hadde også sølv og bronsemedaljer i mesterskapene. I 1984 hadde Kai Arne Engelstad bronse. Og i 1997 hadde Roger Strøm sølv.

 

Hege Bøkko ble nummer 5 i mesterskapet i Changchun. En meget flott prestasjon. På den siste 1000 meteren kom Bøkko på 4.plass. Storfavoritten Nao Kodaira ledet etter 3 løp, men trakk seg fra den siste 1000 meteren pga. sykdom. Dermed var veien klar for hollandske Jorien ter Mors, hun tok et suverent mesterskap. Ter Mors, som også er kortbaneløper, kan se tilbake på gull på 1000 meter i vinterens OL. Sølvmedaljen gikk til USAs Britanny Bowe og bronsen til russiske Olga Fatkulina som var utestengt fra OL. Bøkkos plassering i mesterskapet rager høyt. Tilbake i 1970 hadde Sigrid Sundby en 4.plass. Fortsatt er Edel Therese Høiseths 2.plass fra 1996 beste norske prestasjon. I helgen var som vanlig Høiseth i arbeid på vekslingssiden, nå som sekundant. Sammen med Sondre Skarli og Jeremy Wotherspoon kan hun nå høste fruktene av godt treningsarbeid gjennom flere år.

 

Det går fortere i sprint – VM i dag enn i 1970. Mesterskapet er hardt og krever konsentrasjon hele tiden. Det skal gjøres unna 13 svinger i toppfart og uten for store feil. Dette setter Håvard Lorentzens prestasjon i det rette lys. Det settes store krav ikke minst til teknikk, men også kondisjon. De siste 200 meterne på 1000 meter er full av melkesyre. Dette kunne merkes også nå, men Lorentzen kan vi stole på, han består de harde prøvene. Fremdeles står Lorentzen og Bøkko nokså ensomme i verdenstoppen i sprint. Men Norge har gode kandidater og vi har trenere til å greie det.

 

Nederland kan fortsatt smykke seg som verdens ledende skøytenasjon. Det viste OL og nå igjen i sprint – VM. Gull i kvinneklassen, sølv og bronse i herreklassen.

 

For Håvard Holmefjord Lorentzen stopper det ikke med olympisk gull og VM – gull. Han ligger an til å vinne verdenscupen totalt. Nærmest ligger russeren Denis Juskov. Sverre Lunde Pedersen er på 3.plass. Dette understreker den norske skøytefremgangen. Sluttresultatet får vi etter løpene i Minsk om 14 dager.

 

VM – allround skal gå utendørs på Jaap Eden - stadion i Amsterdam. Spørsmålene er mange. Et av dem er Sven Kramer. Med bakgrunn i lagtempoøvelsen i OL, med et suverent norsk gull, vil jeg tippe Sverre Lunde Pedersen som en klar VM – favoritt. Men da må toppformen være der og det tekniske stemme.

 

Uansett står vi foran en ny gullalder i norsk skøytesport. Det viser både OL, sprint – VM og verdenscupen.

 

Steinar Åge Brenden, 4.mars 2018

 

Søk

Hvem er på nett ?

Vi har 71 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Noe på hjertet

Har du nyheter, ideer, planer eller et arrangement i skøytesportens regi så la oss vite dette snarest på sms 90884438, eiffel@online eller facebook/toindreovevekkmen