Du er her: Home Innlegg fra Steinar Åge Brenden

Innlegg fra Steinar Åge Brenden

Foran de olympiske skøyteløp i 2018.

I februar 2017 stiftet vi bekjentskap med den flotte skøytehallen i Gangneung i Sør-Korea. Anledning var enkeltdistanse - VM, samtidig prøveolympiske leker. Selv om det er lavlandsbane, er den rask. Og når det er OL skyves tidene nedover. De kommende ukene vil handle om Pyeongchang.
Blar vi i våre notater så langt i skøytesesongen, kan vi fastslå følgende: Pila for Norge peker oppover! Blant mennene er Norge med i medaljekampen på alle distansene fra 500 – 10 000 meter. Og i lagtempo er Norge en stor outsider. For første gang er fellesstart en øvelse i OL. Denne øvelsen er annerledes, mer taktisk og lurende. Norge har så langt ikke prioritert øvelsen – det burde vi gjøre, for å kunne være med i kampen over hele spektret. Medaljene er like verdifulle i alle øvelsene.
Blant kvinnene vil både Hege Bøkko og Ida Njåtun kjempe om poengplasser. Medaljene henger høyt, men i siste verdenscup i Erfurt ble Hege Bøkko nr.2 på 1000 meter og Ida Njåtun nummer 3 på 1500 meter. Er det rart at forventningene er der!
Konkurransen i Gangneung blir beinhard. Bredden i skøytesporten er større enn noensinne, et godt tegn for idretten. I år kan både New Zealand og Østerrike blande seg i gullkampen. Jeg tenker da på løpere som Vanessa Herzog og Peter Michael. Vær oppmerksom på New Zealand i guttas lagtempo.
På mennenes 500 meter kan så mange som 10 løpere være med i gullkampen. Ser vi på resultatene i verdenscupen oppdager vi hvor jevnt det er. Vinner Norge distansen vil det bli første gang siden Finn Helgesen i 1948. Hans vinnertid var 43.1. Tidene i dag ligger 9 sekunder lavere.  
Lekene går i Korea. Dette betyr at løpere fra Asia kommer sterkt. Den største favoritten av dem alle er japanske Nao Kodaira. Hun er 31 år gammel og har stor erfaring. I år har hun vært i en egen klasse på kvinnenes 500 og 1000 meter. På 1000 meter har hun endog satt verdensrekord, 1.12.09.  Overraskende om hun ikke tar gull! En annen kvinne er Mio Takagi. Også hun kan fort stikke av med gull.
Både koreanske og kinesiske løpere har sikkert ting i ermet. Ikke minst Sang – Hwa Lee på 500 meter.
Resultatene i år har svingt, ingen nasjon dominerer, heller ikke Nederland. Dette øker nerven i øvelsene. USA virker svakere. Shani Davis er på hell? Og ingen har akslet Chad Hedricks trøye.  Joey Mantia kan bli god på både 1000 og 1500 meter. Blant kvinnene er Heather Bergsma en sterk løper. Britanny Bowe likeså. Sistnevnte har vært plaget med ettervirkninger av en hjernerystelse. 
Blant gutta holder jeg russeren Denis Juskov som den største favoritten. Distansen er 1500 meter. Han virker sterk og har satt verdensrekord. 1.41.02 i Salt Lake city er kanskje den sterkeste rekorden av alle? Han er heldigvis fri av alle dopingmistanker.
Vil Sven Kramer greie sitt etterlengtede mål, gull på 10 000 meter? Det gjenstår å se. Den 10 000 meteren som er gått i verdenscupen vant Kramer. Selvsagt er han favoritt. Jorrit Bergsma som vant i Sotsji har vist formsvikt i år. Nederlenderen som ble canadier, Ted – Jan Bloemen, er den store outsideren på både 5000 og 10 000 meter. I Salt Lake city før jul satte han like godt ny verdensrekord: 6.01.86 (5 – tallet nærmer seg!). Og han har fra før rekorden på 10 000 meter. Ingen bør bli overrasket om Bloemen tar med seg en gullmedalje.
Tsjekkias dronning Martina Sablikova har slitt med ryggplager. Forsvinner de er hun favoritt på 3000 og 5000 meter. Sterk konkurranse får Sablikova av canadieren Ivanie Blondin og Japans Mio Takagi. Ireen Wüst har ikke vist suverenitet så langt i sesongen. Men hun har styrken, teknikken og erfaringen. Hun blir sterk på 1500 og 3000 meter. På 1500 meter er det flere gullkandidater: Jorien ter Mors, Mio Takagi, Jekaterina Shikhova, Heather Bergsma.
Lagtempo blir spennende øvelser. I kvinneklassen har Japan satt verdensrekord. Tiden var fantastisk: 2.50.87. Dette gir et klart favorittstempel. Blant gutta er Nederland favoritt, men her kan mye skje! Følg med når Norges tre gutter starter!
Norges siste skøytegull tok Ådne Søndrål på 1500 meter. Det er gått 20 år. Norge har i år verdenscupseire på distansene fra 500 – 5000 meter. På både 500 og 1000 meter er Håvard Holmefjord Lorentzen outsider. Ingen må bli overrasket om han tar en gullmedalje. Sverre Lunde Pedersens sjanser er på 1500 og 5000 meter. Både Lorentzen og Pedersen har både treningen, teknikken og erfaringen som trengs.
Jeg har store forventninger til Hege Bøkko og Ida Njåtun. Det er ufattelig mye slit og strev som ligger bak prestasjonene.
Veien opp til gullstolen er lang. Det er mye som skal stemme. Mengdetreningen – imitasjonen – teknikken – tempotreningen – spissingen av formen – kostholdet og restitusjonen. I tillegg kommer det psykiske. Er man forberedt på krigen når man står på startstreken? Har man konkurrert nok? Jeg tviler ikke på de norske løpere og trenere. Et langt, innsiktsfullt og tålmodig arbeide er nedlagt. Resultatene denne sesongen viser at alt er på plass.

Steinar Åge Brenden

 

 

Søk

Hvem er på nett ?

Vi har 63 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Noe på hjertet

Har du nyheter, ideer, planer eller et arrangement i skøytesportens regi så la oss vite dette snarest på sms 90884438, eiffel@online eller facebook/toindreovevekkmen