Du er her: Home

Skøyterevolusjonen har skjedd!

Skøyterevolusjonen er i full gang!  Mitt bidrag til optimisme og underholdning var boka "2016 og den nye skøyterevolusjonen"  og nå er den der for alvor. Ikke på grunn av nevnte bok men langsiktig planlegging og hardt arbeide hvor våre fremste talenter har fått slå ut i full blomst. Det startet med Håvard Holmefjord Lorentzens sølv i Calgary under Sprint-VM hvor vi kunne erkjenne at vi hadde folk som kunne skape topp resultater og lage den største skøyterevolusjon siden 1963! Sverre Lunde Pedersen har vært et stort talent siden guttedagene, han er dobbelt junior-verdensmester på skøyter og nå har også stortalentet fra Aktiv også blitt junior-verdens mester!! Gatulerer Alan Dahl Johansson!  Håavard "Lorry" Lorentzen har tatt OL-gull på 500, OL-sølv på 1000m og blitt verdensmester på sprint!  For første gang slår Sverre Lunde Pedersen selveste Sven Kramer på 5000m foran 25.000 nederlendere på olympiastadion i Amsterdam! Sverre kan vinne hele VM og da forlanger jeg at noen lager en dokumentar om klubben Fana IF!!!  Så vil jeg ha et skøyteanlegg a la det i Amsterdam på Bislet! Nå er det skøyteporten sin tur og våre atleter har dekket bordet!

Jan-Christian   

 

Skøyteskribent Steinar Åge Brenden om Sprint-VM 2018

 

SPRINT – VM 2018 – varsler ny norsk storhetstid.

 

Håvard Holmefjord Lorentzen ble verdensmester i sprint i Changchun i Kina. Sjøl med sneven av sykdom i kroppen hadde Fana- løperen mesterskapet i sin hule hånd. Sjøl med sneven av sykdom i kroppen ledet han mesterskapet fra første til siste skjær. Lorentzen har nå tatt gull- og sølv i OL og nå gull i sprint – VM. Kan det gjøres bedre? Det hele innvarsler en ny storhetstid for norsk skøytesport. Lorentzen er bare 25 år, han har tiden foran seg. Og la oss huske: I fjorårets VM mistet trolig Lorentzen tittelen gjennom et feilskjær i nest siste sving på siste 1000 meteren. Årets mesterskap hadde nerve, det viser også resultatlisten, der det i herreklassen skilte bare 0.7 tidspoeng fra 1. til 6.plass.

 

Håvard Holmefjord Lorentzen er Norges tredje sprintverdensmester. Per Bjørang i 1974 og Frode Rønning i 1981 er våre tidligere mestre. Det er gått 37 år siden vår forrige mester. Første sprint – VM gikk i 1970. Mesteren den gangen het Valerij Muratov. Magne Thomassen sikret den gang en bronse. Dette var et ISU – mesterskap. Under det første offisielle sprint – VM i 1972 ble finnen Leo Linkovesi mester. Frode Rønning hadde også sølv og bronsemedaljer i mesterskapene. I 1984 hadde Kai Arne Engelstad bronse. Og i 1997 hadde Roger Strøm sølv.

 

Hege Bøkko ble nummer 5 i mesterskapet i Changchun. En meget flott prestasjon. På den siste 1000 meteren kom Bøkko på 4.plass. Storfavoritten Nao Kodaira ledet etter 3 løp, men trakk seg fra den siste 1000 meteren pga. sykdom. Dermed var veien klar for hollandske Jorien ter Mors, hun tok et suverent mesterskap. Ter Mors, som også er kortbaneløper, kan se tilbake på gull på 1000 meter i vinterens OL. Sølvmedaljen gikk til USAs Britanny Bowe og bronsen til russiske Olga Fatkulina som var utestengt fra OL. Bøkkos plassering i mesterskapet rager høyt. Tilbake i 1970 hadde Sigrid Sundby en 4.plass. Fortsatt er Edel Therese Høiseths 2.plass fra 1996 beste norske prestasjon. I helgen var som vanlig Høiseth i arbeid på vekslingssiden, nå som sekundant. Sammen med Sondre Skarli og Jeremy Wotherspoon kan hun nå høste fruktene av godt treningsarbeid gjennom flere år.

 

Det går fortere i sprint – VM i dag enn i 1970. Mesterskapet er hardt og krever konsentrasjon hele tiden. Det skal gjøres unna 13 svinger i toppfart og uten for store feil. Dette setter Håvard Lorentzens prestasjon i det rette lys. Det settes store krav ikke minst til teknikk, men også kondisjon. De siste 200 meterne på 1000 meter er full av melkesyre. Dette kunne merkes også nå, men Lorentzen kan vi stole på, han består de harde prøvene. Fremdeles står Lorentzen og Bøkko nokså ensomme i verdenstoppen i sprint. Men Norge har gode kandidater og vi har trenere til å greie det.

 

Nederland kan fortsatt smykke seg som verdens ledende skøytenasjon. Det viste OL og nå igjen i sprint – VM. Gull i kvinneklassen, sølv og bronse i herreklassen.

 

For Håvard Holmefjord Lorentzen stopper det ikke med olympisk gull og VM – gull. Han ligger an til å vinne verdenscupen totalt. Nærmest ligger russeren Denis Juskov. Sverre Lunde Pedersen er på 3.plass. Dette understreker den norske skøytefremgangen. Sluttresultatet får vi etter løpene i Minsk om 14 dager.

 

VM – allround skal gå utendørs på Jaap Eden - stadion i Amsterdam. Spørsmålene er mange. Et av dem er Sven Kramer. Med bakgrunn i lagtempoøvelsen i OL, med et suverent norsk gull, vil jeg tippe Sverre Lunde Pedersen som en klar VM – favoritt. Men da må toppformen være der og det tekniske stemme.

 

Uansett står vi foran en ny gullalder i norsk skøytesport. Det viser både OL, sprint – VM og verdenscupen.

 

Steinar Åge Brenden, 4.mars 2018

 

Skøytesportens nye superstjerne

Håvard Holmefjord Lorentzen har alltid vært en mann uten de store ord men han er en idrettsmann med store handlinger. Vi som har fulgt han jevnlig i flere år visste at han jobbet hardt og målbevisst for å bli best. Resultatene har vist en stadig stigende kurve og og med sølv i fjorårets sprint-VM forstod skøytesportens tilhengere at vi hadde fått en utøver som kunne gå helt til topps! Det var bare snakk om anledningen og med OL2018 lå veien åpen for Fana-løperen.

Fra hjemmebanen Slåtthaug kunstisbane, stadig hjemsøkt av bergens vær med regn, vind fra bris til kuling, værskifte på sekunder har herdet bergenseren til å bli en fighter av rang. Sammen med egenskaper som sterk vilje, stort talent og målrettet satsing og gode trenere og ledere har Fana/Bergen/norge fått en skøyteløper på høyeste internasjonale hylle. Sammen med sine skøytevenner Sverre Lunde Pedersen, Sindre Henriksen og et fantastisk skøytemiljø  har de skapt et unikt skøytelag som for alltid har satt Bergen og Hordaland på skøytekartet.  

Med sitt OL-gull på 500m, OL-sølv på 1000m og Norges første Sprint-VM på 37 år har Lorry(HHL) innledet en ny skøytetid i Norge som kan føre den tradisjonsrike nasjonalsporten tilbake mot gamle høyder tilpasset dagens samfunn!

Håvard en en lun, sympatisk og hyggelig fyr med glimt i øyet og krutt i hodet og kropp. Ikke tilfeldig at han digger Guns and Roses!! 

Gratulerer Håvard, Fana IF og skøyte-Norge!  

Jan-Christian

 

Før det store OL-slaget i Pyenochang mandag 19 august 2018

Første gang OL ble arrangert for skøyter sprint var i Chamonix i 1924.

Siste OL-medalje i sprint av en norsk skøyteløper; Gull -Finn Helgesen- 43.1  i 1948.  Sølv - Magne Thomassen 40.5 Grenoble 1968.  Bronse- Alv Gjestvang 41.0 i Cortina.

Henrik Rukke og Håvard Holmefjord Lorentsen er norske deltagere på 500m i OL Pyenochang mandag ca. kl. 12.50. Damene med Hege Bøkko starter kl. 12.

Antatt sterkeste konkurrenter for Håvard&Henrik.. Kai Verbij (v.mester-17) Mika Poutala- Ronald Mulder-Jan Smeekens-Alex Bois-Lacroix(Can)  Forrige OL -vinner: Michel Mulder.

Gull til Norge med Lorry er ingen umulighet! God fornøyelse og spenning!  Magne Thomassen sølv i sprint 1968.   Foto: Ron Krom/Anefo

 

 

Heidundrande lykke til på 500m i stadion Gangneung kl. 12 søndag Hege og Håvard!!

Hege skal revansjere seg fra en dårlig 1000m for jenta er absolutt i form og det skal hun vise oss når startskuddet går i morgen søndag på 500m!  Skøyteatleten fra Bergen, Håvard Holmefjord Lorentsen, er en enslig svale fra Norge i den desiderte og meste eksklusive selskapet "verdens raskeste skøyteløpere".  Etter 3 worldscupseire på 500m og en på 1000m har vist klart hvor han hører hjemme!  Håvard bevarer roen og vi tror sterkt på en pallplassering i morgen og hvorfor ikke; GULL!  Det er han god for samtidig som han er gull for norsk skøytesport!  Jeg tror at undertegnende er mer nervøs når Håvard står på startstreken enn hovedpersonen selv!!

 

  

Innlegg fra Steinar Åge Brenden

Foran de olympiske skøyteløp i 2018.

I februar 2017 stiftet vi bekjentskap med den flotte skøytehallen i Gangneung i Sør-Korea. Anledning var enkeltdistanse - VM, samtidig prøveolympiske leker. Selv om det er lavlandsbane, er den rask. Og når det er OL skyves tidene nedover. De kommende ukene vil handle om Pyeongchang.
Blar vi i våre notater så langt i skøytesesongen, kan vi fastslå følgende: Pila for Norge peker oppover! Blant mennene er Norge med i medaljekampen på alle distansene fra 500 – 10 000 meter. Og i lagtempo er Norge en stor outsider. For første gang er fellesstart en øvelse i OL. Denne øvelsen er annerledes, mer taktisk og lurende. Norge har så langt ikke prioritert øvelsen – det burde vi gjøre, for å kunne være med i kampen over hele spektret. Medaljene er like verdifulle i alle øvelsene.
Blant kvinnene vil både Hege Bøkko og Ida Njåtun kjempe om poengplasser. Medaljene henger høyt, men i siste verdenscup i Erfurt ble Hege Bøkko nr.2 på 1000 meter og Ida Njåtun nummer 3 på 1500 meter. Er det rart at forventningene er der!
Konkurransen i Gangneung blir beinhard. Bredden i skøytesporten er større enn noensinne, et godt tegn for idretten. I år kan både New Zealand og Østerrike blande seg i gullkampen. Jeg tenker da på løpere som Vanessa Herzog og Peter Michael. Vær oppmerksom på New Zealand i guttas lagtempo.
På mennenes 500 meter kan så mange som 10 løpere være med i gullkampen. Ser vi på resultatene i verdenscupen oppdager vi hvor jevnt det er. Vinner Norge distansen vil det bli første gang siden Finn Helgesen i 1948. Hans vinnertid var 43.1. Tidene i dag ligger 9 sekunder lavere.  
Lekene går i Korea. Dette betyr at løpere fra Asia kommer sterkt. Den største favoritten av dem alle er japanske Nao Kodaira. Hun er 31 år gammel og har stor erfaring. I år har hun vært i en egen klasse på kvinnenes 500 og 1000 meter. På 1000 meter har hun endog satt verdensrekord, 1.12.09.  Overraskende om hun ikke tar gull! En annen kvinne er Mio Takagi. Også hun kan fort stikke av med gull.
Både koreanske og kinesiske løpere har sikkert ting i ermet. Ikke minst Sang – Hwa Lee på 500 meter.
Resultatene i år har svingt, ingen nasjon dominerer, heller ikke Nederland. Dette øker nerven i øvelsene. USA virker svakere. Shani Davis er på hell? Og ingen har akslet Chad Hedricks trøye.  Joey Mantia kan bli god på både 1000 og 1500 meter. Blant kvinnene er Heather Bergsma en sterk løper. Britanny Bowe likeså. Sistnevnte har vært plaget med ettervirkninger av en hjernerystelse. 
Blant gutta holder jeg russeren Denis Juskov som den største favoritten. Distansen er 1500 meter. Han virker sterk og har satt verdensrekord. 1.41.02 i Salt Lake city er kanskje den sterkeste rekorden av alle? Han er heldigvis fri av alle dopingmistanker.
Vil Sven Kramer greie sitt etterlengtede mål, gull på 10 000 meter? Det gjenstår å se. Den 10 000 meteren som er gått i verdenscupen vant Kramer. Selvsagt er han favoritt. Jorrit Bergsma som vant i Sotsji har vist formsvikt i år. Nederlenderen som ble canadier, Ted – Jan Bloemen, er den store outsideren på både 5000 og 10 000 meter. I Salt Lake city før jul satte han like godt ny verdensrekord: 6.01.86 (5 – tallet nærmer seg!). Og han har fra før rekorden på 10 000 meter. Ingen bør bli overrasket om Bloemen tar med seg en gullmedalje.
Tsjekkias dronning Martina Sablikova har slitt med ryggplager. Forsvinner de er hun favoritt på 3000 og 5000 meter. Sterk konkurranse får Sablikova av canadieren Ivanie Blondin og Japans Mio Takagi. Ireen Wüst har ikke vist suverenitet så langt i sesongen. Men hun har styrken, teknikken og erfaringen. Hun blir sterk på 1500 og 3000 meter. På 1500 meter er det flere gullkandidater: Jorien ter Mors, Mio Takagi, Jekaterina Shikhova, Heather Bergsma.
Lagtempo blir spennende øvelser. I kvinneklassen har Japan satt verdensrekord. Tiden var fantastisk: 2.50.87. Dette gir et klart favorittstempel. Blant gutta er Nederland favoritt, men her kan mye skje! Følg med når Norges tre gutter starter!
Norges siste skøytegull tok Ådne Søndrål på 1500 meter. Det er gått 20 år. Norge har i år verdenscupseire på distansene fra 500 – 5000 meter. På både 500 og 1000 meter er Håvard Holmefjord Lorentzen outsider. Ingen må bli overrasket om han tar en gullmedalje. Sverre Lunde Pedersens sjanser er på 1500 og 5000 meter. Både Lorentzen og Pedersen har både treningen, teknikken og erfaringen som trengs.
Jeg har store forventninger til Hege Bøkko og Ida Njåtun. Det er ufattelig mye slit og strev som ligger bak prestasjonene.
Veien opp til gullstolen er lang. Det er mye som skal stemme. Mengdetreningen – imitasjonen – teknikken – tempotreningen – spissingen av formen – kostholdet og restitusjonen. I tillegg kommer det psykiske. Er man forberedt på krigen når man står på startstreken? Har man konkurrert nok? Jeg tviler ikke på de norske løpere og trenere. Et langt, innsiktsfullt og tålmodig arbeide er nedlagt. Resultatene denne sesongen viser at alt er på plass.

Steinar Åge Brenden

 

 

Underkategorier

Søk

Hvem er på nett ?

Vi har 194 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Noe på hjertet

Har du nyheter, ideer, planer eller et arrangement i skøytesportens regi så la oss vite dette snarest på sms 90884438, eiffel@online eller facebook/toindreovevekkmen